Flexibele Zonnepanelen op de Caravan, Camper of Boot

Een zonnepaneel op de caravan, camper of een boot in combinatie met een accu is ideaal wanneer u niet afhankelijk wilt zijn van 230V stroompunten of generatoren. Naast de  zonnepanelen die op daken van gebouwen worden geplaatst, zijn er nu ook flexibele zonnepanelen. Deze flexibele zonnepanelen zijn oprolbaar, licht van gewicht en geschikt voor talloze toepassingen, zoals gebruik op uw caravan, camper of boot. Daarnaast komen er tijdens de productie van de flexibele zonnepanelen geen zware metalen aan te pas en het productieproces is over het algemeen dan ook energiezuiniger, goedkoper en duurzamer dan dat van de traditionele zonnepanelen. Daar staat wel tegenover dat een flexibel zonnepaneel qua efficiëntie achterloopt op het traditionele zonnepaneel.

Eenvoudige montage

Vanwege de flexibele eigenschappen van het paneel is het zeer eenvoudig en op veel plekken te monteren. Toch wordt geadviseerd om het zonnepaneel altijd bovenop het dak te monteren, zodat er optimaal vermogen kan worden geleverd. Het monteren van een zonnepaneel op een schuine zijde, zoals bijvoorbeeld op het aflopende deel aan de voorkant van de caravan, geeft beperkingen in de energie die het paneel opbrengt en is daarom niet aan te bevelen.

Om het zonnepaneel ook volledig aan te kunnen sluiten op de elektra in uw caravan zijn daarnaast ook nog de volgende onderdelen benodigd:

  • Kabels met MC4 aansluiting (binnenkort beschikbaar)
    Deze speciale stekkers zorgen voor een eenvoudige, waterdichte aansluiting van uw zonnepaneel.
  • Dakdoorvoer (Solara Dakdoorvoer DD1)
    De dakdoorvoer zorgt er voor dat de kabels netjes door uw dak naar binnen kunnen worden geleid.
  • Laadregelaar(BlueSolar PWM Light 12/24V-10A)
    De laadregelaar zorgt er voor dat het zonnepaneel moeiteloos op uw accu kan worden aangesloten. Hiervoor zijn twee soorten beschibaar: PWM en MPPT. In het kort is de PWM laadregelaar de goedkoopste oplossing en kan de MPPT laadregelaar optimaler gebruik maken van uw paneel. Wilt u weten welk type het beste is voor u, lees dan dit artikel.

Video

Ter demonstratie van de eenvoudige aansluiting en werking van een zonnepaneel hebben wij een korte video gemaakt. Deze is hieronder te bekijken:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/embed/r49NKClPSUQ” width=”400″ height=”280″ responsive=”no”]https://www.youtube.com/embed/r49NKClPSUQ[/su_youtube]

Demonstratie EasyDriver Mover

We krijgen wel eens vragen over wat een mover precies inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken. Daarom hebben wij een kleine uitleg en demonstratie van de Reich EasyDriver mover opgenomen. We kunnen een klein kijkje in de keuken nemen en zien de mover vanaf onder als de caravan op de werkbank staat. Verder wordt uitgelegd wat er in het pakket zit en hoe het werkt als alles eenmaal is gemonteerd. De mover die we in de video behandelen is de EasyDriver Pro 1.8 en is hier te vinden in de webshop.

 

[su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=ITQeCpAJQ8c” width=”400″ height=”280″ responsive=”no”]http://www.youtube.com/watch?v=tRTKqlbVo8o[/su_youtube]