Zonnepanelen

Flexibele zonnepanelen
Zonnepanelen op uw caravan, camper of een boot in combinatie met een accu zijn ideaal wanneer u niet afhankelijk wilt zijn van 230 V stroompunten of generatoren. Met een zonnepaneel bent u vrijwel altijd en overal verzekerd van stroom en daarmee dus onafhankelijk van de voorzieningen van uw camping of jachthaven. Het zonnepaneel zorgt ervoor dat uw accu overdag wordt geladen, zodat u ’s avonds gebruik kunt maken van alle elektronische apparatuur.
Wat is Wp of Wattpiek?
Het vermogen van een zonnepaneel wordt aangegeven in Wattpiek (Wp). De Wattpiek van een paneel is het maximale vermogen dat dat zonnepaneel opwekt onder ideale condities. Deze ideale condities zijn voor alle zonnepanelen gelijk, zodoende kunnen alle zonnepanelen zinvol worden vergeleken op deze eigenschap.

Let wel op, want Wattpiek zegt op het eerste gezicht nog weinig over hoeveel vermogen het zonnepaneel op een willekeurige dag oplevert. In realiteit hebben we namelijk vaak te maken met niet-ideale condities, zoals bewolking en stand van de zon, waardoor het maximale vermogen niet wordt behaald.
Eenvoudige montage
Vanwege de flexibele eigenschappen van het paneel is het zeer eenvoudig en op veel plekken te monteren. Toch wordt geadviseerd om het zonnepaneel altijd bovenop het dak te monteren, zodat er optimaal vermogen kan worden geleverd. Het monteren van een zonnepaneel op een schuine zijde, zoals bijvoorbeeld op het aflopende deel aan de voorkant van de caravan, geeft beperkingen in de energie die het paneel opbrengt en is daarom niet aan te bevelen.

Om het zonnepaneel ook volledig aan te kunnen sluiten op de elektra in uw caravan zijn daarnaast ook nog de volgende onderdelen benodigd:

Kabels met MC4 aansluiting (binnenkort beschikbaar)
Deze speciale stekkers zorgen voor een eenvoudige, waterdichte aansluiting van uw zonnepaneel.
Dakdoorvoer (Solara Dakdoorvoer DD1)
De dakdoorvoer zorgt er voor dat de kabels netjes door uw dak naar binnen kunnen worden geleid.
Laadregelaar (BlueSolar PWM Light 12/24V-10A)
De laadregelaar zorgt er voor dat het zonnepaneel moeiteloos op uw accu kan worden aangesloten. Hiervoor zijn twee soorten beschibaar: PWM en MPPT. In het kort is de PWM laadregelaar de goedkoopste oplossing en kan de MPPT laadregelaar optimaler gebruik maken van uw paneel. Wilt u weten welk type het beste is voor u, lees dan dit artikel.

Toont alle 4 resultaten